
Steaky sa na Slovensku tešia stále väčšej popularite. Tajomstvo dobrého štavnatého steaku však nespočíva iba v kvalitnej surovine, ale aj v jeho správnej príprave. Dnes sa porozprávame s odborníkom na tému ako si steak správne vybrať a ako ho správne pripraviť aj v domácich podmienkach
1) Na jedálnych lístkoch sa často stretávame s kuracími, bravčovými i hovädzími steakami. Čo si vlastne máme pod slovom “STEAK” predstaviť?
Ja osobne si pod slovom STEAK predstavím kus voňavého vyzretého hovädzieho mäsa 😊 V kuchárskej praxi sa však tento výraz používa aj pre kus mäsa pripraveného na spôsob „minútky“.
2) Ak sa však bavíme o príprave hovädzích steakov aký druh mäsa je pre tento účel najvhodnejší?
Aby sme si pripravili chutný hovädzí steak, musíme určite použiť vyzreté mäso.
3) Čím sa vyzrievané hovädzie mäso odlišuje od bežného hovädzieho mäsa? Čím sú produkty z takéhoto mäsa špeciálne?
Rozdiel medzi čerstvým a vyzretým mäsom je ten, že vyzreté mäso je zbavené prebytočnej vody, preto je jeho chuť výraznešia. Vyzreté mäso je zároveň šťavnatejšie a krehkejšie.
4) Pokiaľ si chce spotrebiteľ zakúpiť kvalitné vyzrievané mäso na steaky na čo by sa mal pri jeho kúpe zamerať?
Pri kúpe hovädzieho vyzretého mäsa je dôležitá informácia o dobe vyzrievania, ktorá by mala byť najmenej 30 dní. Mäso na steaky preto odporúčam kupovať vždy od overených producentov.
5) Iba kvalitná surovina však nestačí, pre skutočne gurmánky zážitok je potrebné vedieť hovädzí steak aj správne pripraviť, čo k tomu potrebujeme?
Výhodou vyzretého mäsa je to, že kvalitná surovina už predurčuje dobrý výsledok. Samozrejme potrebujeme dobrý gril alebo panvicu, ktorá nám vie udržať teplotu t.j mäso sa nezačne dusiť, ale stále sa griluje. Pre dokonalý kulinársky zážitok už potom stačí iba stačí iba trocha soli, čerstvo namletého čierneho korenia a kvapka dobrého oleja.
6) Je pred prípravou hovädzích steakov potrebné si surovinu aj nejako špeciálne upraviť?
Určite áno, pred samotnou prípravou steakov je potrebné vyzreté mäso vytiahnuť z chladničky a nechať pár hodín odpočívať, aby dosiahlo izbovú teplotu (16-19 stupňov)
7) Ako by mala správne prebiehať samotná príprava steaku z vyzrievaného hovädzieho mäsa?
Vyzreté mäso nepotrebuje žiadnu špeciálnu prípravu, mäso natrieme olejom a zľahka osolíme,okoreníme a dáme na gril. Čo sa týka samotného grilovania existuje samozrejme viacero metód, napríklad pri reverznom grilovaní môžme mäso nasoliť aj deň dopredu.
8) A na záver… čo by si ako odborník na steaky doporučil zákazníkom ?
Len tréning robí majstra, preto prajem všetkým grilmajstrom veľa chuti do grilovania a chuť experimentovať s rozličnými rezmi steakov.
Ďakujeme za rozhovor.