
Dňa 09.09.2025 zverejnilo Ministerstvo financií SR súbor 22. prijatých konsolidačných opatrení pre rok 2026 v celkovej hodnote 2,7 mld. EUR. Komunikovaná v poradí 3. konsolidácia verejných financií pre rok 2026 avizuje veľké šetrenie na strane štátu, nové opatrenia proti daňovým únikom, ale aj ďalšie daňovo odvodové povinnosti.
„Ďalší nárast daňovo-odvodového zaťaženia spolu s výrazným navýšením minimálnej mzdy sa priamo podpíše pod zvyšovanie cien mäsa a mäsových výrobkov ako základných potravín“ informuje Eva Forrai, výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa.
Slovenskí spracovatelia mäsa zároveň dlhodobo avizujú znižujúcu sa konkurencieschopnosť slovenských výrobcov potravín v porovnaní so zahraničnými, pričom jedným z dôvodom je aj neustále rastúce daňovo-odvodové zaťaženie, ktoré v rámci štátov EÚ patrí medzi tie najvyššie.
„Navrhované konsolidačné opatrenia v podobe zvyšujúcich sa nákladov na strane zamestnávateľov ako i SZČO sú priamou cestou k zvyšovaniu cien potravín s následkom ďalšieho znižovania konkurencieschopnosti slovenských výrobcov , znižovaniu počtu pracovných miest v odvetví ako i miery potravinovej sebestačnosti Slovenska.“ dodáva.