– každá fyzická alebo právnická osoba registrovaná ako podnikateľ na území SR, ktorá podniká v oblasti priemyselného spracovania jatočných zvierat a priemyselnej výroby mäsa a mäsových výrobkov (vykonáva činnosť v súlade so znením Nariadenia (ES) č. 852/2004 Európskeho parlamentu a Rady z 29.04. 2004 o hygiene potravín a Nariadenia (ES) č. 853/2004 Európskeho parlamentu a Rady z 29.04.2004, ktorým sa ustanovujú osobitné hygienické predpisy pre potraviny živočíšneho druhu),
– každá fyzická alebo právnická osoba registrovaná ako podnikateľ na území SR, ktorá podniká v oblasti súvisiacej s priemyselným spracovaním jatočných zvierat a priemyselnej výroby mäsa a mäsových výrobkov.
Členstvo vo Zväze je dobrovoľné a vzniká okamihom doručenia stanoviska predstavenstva Zväzu o prijatí písomnej prihlášky záujemcu, podpísanej v prípade podnikateľa – fyzickej osoby vlastnoručne fyzickou osobou uchádzajúcou sa o členstvo, alebo štatutárnym orgánom v prípade podnikateľa – právnickej osoby.
O prijatí prihlášky záujemcu o členstvo rozhoduje predstavenstvo nadpolovičnou väčšinou hlasov všetkých jeho členov.