- 09.11.2021
TLAČOVÁ SPRÁVA:
Bratislava 09.novembra 2021 : Ceny mäsa a mäsových výrobkov budú rásť. Zvyšovanie cien bravčového mäsa a mäsových výrobkov je nevyhnutnou reakciou výrobcov na zvyšujúce sa náklady vstupujúce do výroby.
Výrobcovia zvyšovaním cien reagujú na výrazný nárast cien energií, pohonných hmôt, obalových a pomocných materiálov či korenín, pri ktorých sa prejavil nárast jednotkových cien v priebehu roka 2021 v rozmedzí 25-60%. Zvyšovanie cien zároveň zohľadní aj avizovaný nárast minimálnej mzdy od 01.01.2022.
„Nárast cien vstupov do výroby sú výrobcovia nútení premietnuť aj do ich odberateľských cien. Očakávame preto, že navýšenie cien mäsa a mäsových výrobkov sa u výrobcov prejaví už od začiatku decembra a to približne na úrovni 8-10%.“ uvádza Eva Forrai, výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa.
Slovenský zväz spracovateľov mäsa (SZSM) je dobrovoľným združením fyzických a právnických osôb, podnikajúcich v oblasti spracovania mäsa, výroby mäsových výrobkov a/alebo v oblasti súvisiacej s touto podnikateľskou činnosťou. Členovia SZSM sa hlásia k princípom trhovej ekonomiky, rešpektujú a dôsledne dodržiavajú pri výkone svojej činnosti právny poriadok platný na území Slovenskej republiky.