- 22.07.2020
Workshop otvorila príhovorom p. poslankyňa NR SR a zároveň tajomníčka výboru pre Poľnohospodártvo a životné prostredie p. Jarmila Halgašová, ktorá pre oblasť potravinárstva ako najdôležitejšie témy označila nízky podiel potravín na pultoch obchodných reťazcov, slabú prepojenosť slovenskej prvovýroby a spracovateľského priemyslu, slabú propagáciu slovenských výrobkov, vysokú mieru byrokracie a zároveň vyzvala všetkých účastníkov na podávanie podnetov pre zlepšenie podnikateľského prostredia.
Stretnutia sa zúčastnil aj štátny tajomník ministerstva hospodárstva p. Martin Fecko, ktorý ozrejmil kritickú situáciu v rezorte a zámer ministerstva výrazne podporiť sektor poľnohospodárstva i potravinárstva, ktorý je kľúčový z pohľadu zásobovania obyvateľov Slovenska, čo sa prejavilo hlavne počas korona krízy. Štátny tajomník vyslovil myšlienku prinavrátenia dôležitosti slovenskému poľnohospodárstvu, ktoré sa bude riadiť princípom trvalej udržateľnosti a šetrného prístupu k životnému prostrediu.
K problematike slovenského potravinárstva sa vyjadril aj prezident Potravinárskej komory Slovenska Daniel Poturnay, ktorý prezentoval nutnosť podpory potravinárskeho priemyslu na všetkých úrovniach bez ohľadu na ich veľkosť, pričom ako zásadnú označil možnosť čerpania podpôr potravinármi v novom programovom období SPP a prijatie schém štátnej pomoci pre potravinárov
Na prebiehajúcu diskusiu nadviazal aj predseda predstavenstva ZSM Ladislav Čechovič, ktorý zdôraznil, že dlhodobý nezáujem predchádzajúcich vlád o potravinárstvo je na úrovni spracovateľov dôsledkom výrazného investičného dlhu a preto je pravidelná systematická podpora slovenských výrobcov s cieľom zvyšovania ich konkurencieschopnosti voči výrobcov z iných štátov EÚ nevyhnutná.
Na záver workshopu účastníci stanovili témy, ktoré je nevyhnutné v najbližšej dobe prioritne v každej oblasti riešiť.
Ďakujeme za pozvanie.
Záznam z tlačovej konferencie nájdete na: https://m.youtube.com/watch?v=Kwmh07XnuMQ&feature=youtu.be#dialog
Zdroj: fcb Jarmila Halgašová